2009. február 17., kedd

Aranygaluska



Hozzávalók : 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3-4 db tojás sárgája, 4 dkg vaj, só, 2 kanál cukor, kb. 3 dl tej vagy víz. Töltelék: 15 dkg dió, 10 dkg cukor.Elkészítése: Kávéskanálnyi cukorral édesített 1 dl tejbe bemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy puha, folyó galuska tésztát nyerjünk. Liszttel hintve, ruhával letakarjuk s langyos helyen ezt a kovász kétszeresére kelesztjük (10-15 percet). Majd hozzáadjuk a többi anyagot. A vajat habosra keverve egyenként a tojás sárgákkal, a szükséges tejet langyosan úgy, hogy puha galuska tésztánk legyen. A jól kidagasztott tészta tetejét és alját liszttel meghintjük és letakarva langyos helyen újra kelesztjük, ismét kétszer akkorára(kelesztési idő:30-40perc). Liszttel hintett gyúródeszkára öntve ujjnyi vastagra nyújtjuk és lisztbe mártott közepes pogácsa szaggatóval szaggatjuk. Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártunk és utána diót szórunk a tetejére.Csatos torta formába vagy tepsibe pakoljuk egymásra és még (15-20)percet kelesszük.Közepes meleg sütőbe sütöm (20-25)percig.Vanillia pudinggal vagy csoki pudiggal vagy borhabbal lehet tálalni.

BORHAB
HOZZÁVALÓK:
2 dl fehérbor, 1,5 dl víz, 2 evő kanál kristály cukor, fél kávéskanál vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál darás liszt, 2 tojásfehérje, 2 evő kanál porcukor.
ELKÉSZÍTÉS:
A bort 1 dl vízzel, a kristály cukorral meg a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját fél dl vízzel és a liszttel jól összekeverjük, folyton keverve beleöntjük a forró borba és addig főzzük, amíg kétszer jól felfő. A tojásfehérjéből és a por cukorból kemény habot verünk, és a bort azon forrón, folytonosan keverve a habba öntjük, majd azonnal tálaljuk.

1 megjegyzés:

Ancsika írta...

szia Heni! Köszi, hogy felajánlottad a segítséged. Írnék is Neked, csak azt nem tudom hová!??
Van egy email címed? Vagy fenn vagy esteleg msn-en?
Köszi!
Az én email címem:
Mi_An_Keller@t-online.de