2009. március 23., hétfő

Sakk-Matt szelet



Hozzávalók:A sárga tésztához: késhegynyi sütőpor; 12 dkg finomliszt; 3 tojás; 1 citrom reszelt héja; 1 csomag vaníliás cukor; 16 dkg porcukor; 16 dkg margarinA barna tésztához: 2 dkg kakaópor; 10 dkg finomliszt; 3 tojás; 1 csomag vaníliás cukor; 16 dkg porcukor; 16 dkg margarinA töltelékhez: 30 dkg sárgabarack lekvárA csokimázhoz: 4 ek. kakaópor; 20 dkg porcukor; 6 dkg margarin
Elkészítése:A sárga tésztához a margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, és a sütőport. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, majd vigyázva a kikevert tojásos masszába forgatjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk vagy kisütőmargarinozunk, liszttel behintjük, de az is jó, ha sütőpapírral kibéleljük, a sárga tésztát beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Közepes hőfokra bemelegítjük a sütőt, majd a tepsit betoljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a teteje világosbarna, és a beleszúrt tűre már nem ragad a tészta. Amíg sül, a barna tésztát a sárgához hasonlóan, a kakaóporral kikeverjük. A megsült sárga tésztát egy gyúródeszkára borítjuk. Megvárjuk amíg kihűl a tepsi, és a barna tésztát is beleöntjük. Közepes lángon sütjük. A két kész tésztalapot hosszában pontosan kettévágjuk, majd a lapokat lekvárral megkenjük, és összeragasztjuk. A sárga lapra tesszük a barnát, majd arra ismét sárgát, arra pedig a barnát. Az így kapott sütemény tetejére egy nagyobb deszkát, vagy tálcát helyezünk, és arra egy félkilós súlyt teszünk, amivel egy órára lenyomjuk. A nehezeket levéve a süteményt éles késsel kb. 1,5 centi széles szeletekre vágjuk. Ezeket váltakozva, lekvárral hosszában egymásra ragasztjuk. 4 szeletből lesz egy rúd. A kész rudakat csokimázzal bevonjuk. Ehhez a hozzávalókat 3 evőkanál vízzel elkeverjük, és lassú tűzön megmelegítjük, hogy a margarin elolvadjon benne. Még melegen a tészta tetejére és oldalára kenjük. Néhány óra múlva szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: