2010. október 4., hétfő

Kekszes Banáncsoki


Hozzávalók:30 dkg darált háztartási keksz, 30 dkg zselécukor, narancslé ( kb. 1 dl ), 25 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 15 dkg darált dió.

A zselécukrot negyedekre vágtam és a hozzávalókat összegyúrtam annyi narancslével, hogy formázható, gyúrható masszát kapjunk. Én őzgerinc formában készítettem úgy, hogy folpackkal kibéleltem, a massza felét belenyomkodtam, erre pakoltam a banáncsokit és befedtem a massza másik felével.

Hűtőbe tesszük pihentetni, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk. Pár óra múlva szeleteljük.

2010. augusztus 9., hétfő

Töltött Cukkini


Hozzávalók 2 kisebb cukkini, 15 dkg csíkokra vágott csirke hús, 15 dkg párolt rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, só, őrölt fehér bors, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst, Ha kész, belekeverjük a párolt rizst, majd félretesszük. A cukkiniket félbevágjuk, belsejükből kivájjuk a magházat, majd beletöltjük a húsos masszát. Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd tepsibe helyezzük őket. Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt levéve 5 percig pirítjuk, hogy színt kapjon.

Fekete-Fehér sütemény


Hozzávalók: fekete réteghez: 15 dkg sütőmargarin,4 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaópor
2 tojás, 20 dkg darált keksz, 7 dkg kókusz reszelék, 5 dkg darált dió, 1-2 dl tej

Fehér réteghez: 12,5 dkg sütőmargarin, 1 dl sűrű tejföl vagy tejszín, 2 evőkanál főzés nélküli vaníliás, pudingpor, 10 dkg cukor; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál sütőmargarin


Elkészítés:
A fekete réteghez megolvasztjuk a margarint a cukorral és a kakaóporral. Hozzáadjuk a tojást, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. Ekkor azonnal levesszük a tűzről, és beletesszük a kekszet, a kókuszreszeléket, a darált diót, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Egy Kb: 20x25 cm tepsi alján elterítjük.

A fehér réteghez kikeverjük a margarint, a tejfölt és a pudingport. Hozzáadjuk a cukrot, és könnyű krémmé keverjük, rásimítjuk a kekszes rétegre.
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük a margarint, langyosra hűtjük, majd rákenjük a krémre.
Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd fogyasztható.

2010. június 16., szerda

Vasutas szelet


:Hozzávalók: 4 tojás,50 dkg cukor,10 dkg zsír,30 dkg liszt,1 cs. sütőpor,2 dl tej,2 evők. kakaópor,pár csepp citromlé ,baracklekvár

Elkészítés: 4 tojás sárgáját 25 dkg cukorral és a zsírral habosra keverjük. Apránként hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet a tejjel felváltva. A tésztát kétfelé vesszük, felébe két kanál kakaót keverünk. Egy kizsírozott-lisztezett közepes méretű tepsibe kanállal adagolva felváltva halmokat rakunk a kétszínű tésztából. 160 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha megsült, tetejét megkenjük baracklekvárral, és arra tesszük a 4 tojás fehérjéből 25 dkg cukorral, és pár csepp citromlével gőz fölött felvert habot.

.A kétféle tésztát felváltva kanalazzuk a tepsibe míg tele nem lesz.

2010. április 17., szombat

Sárga tetejű


Hozzávalók:20 dkg cukor,20 dkg margarin v. vaj,1 egész tojás.Jól kikeverni,majd hozzáadunk 20 dkg darált diót,2 ek kakaót,10 dkg lisztet,1/2 csomag sütőport,4 tojás felvert habját,az egészet lassan összekeverjük,megsütjük.
Tetejére:
A 4 tojás sárgáját 20 dkg porcukorral kikeverjük.Majd a kisült forró tészta tetejére kenjük.Hűlni hagyjuk és ha már teljesen kihűlt akkor szeleteljük.

Sonkás omlett-tekercs


Válasszunk szét 8 db tojást. A fehérjékből verjünk kemény habot. A sárgájákat keverjük össze 1 csipet sütőporral, 3 ek zöld fűszerrel (bazsalikom, oregánó, borsikafű) és 1 ek zsemlemorzsával. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
Forró olajban süssünk palacsinta vastagságú omletteket. Ha az egyik oldaluk megsült, fektessünk rájuk 1-1 szelet sonkát, majd fordítsuk meg őket, és a másik oldalukat is süssük át. A kész omletteket tekerjük fel, tálalás előtt vágjuk ketté.Saláták mellé kitűnő

2010. április 3., szombat

Csikós kelt kuglóf


Életem első csodája !Nagyon köszönöm ezt a receptet a munkatársam anyukájának!!
(3 literes edényhez)
Az edényt kikenjük és liszttel vagy zsemlemorzsával beszórjuk.
60 dkg liszt, csipetnyi só, 2 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor,
2x2 dl tej, egyikbe feloldunk 32 db édesítő tablettát langyosítjuk, a másikba 2 csapott evőkanál cukrot és 3 dkg élesztőt felfuttatunk.
Ezeket összedolgozzuk és közben 10dkg olvasztott (elég annyi is hogy lágy legyen) margarint is beledolgozunk.
A tésztát osszuk 2 részre és 2 kanál kakaót beledolgozunk az egyik felébe.
Mindkettőt kisodorjuk, alulra a kakaó nélkülit tesszük (ízlés szerint a kettő közé aszalt gyümölcsöt tehetünk) a kakaósat rátesszük, és feltekerjük, majd az edénybe helyezzük. Ha megkelt a tészta tojás fehérjével megkenjük és 1 órát takarékon sütjük.

2010. április 1., csütörtök

Én ünnepem



Kellemes Húsvéti ünnepeket minden
látogatómnak!!
ui:Nagyon szeretem a nyuszikákat!

Brownie ( amerikai duplán csokis kocka)


Hozzávalók:1 bögre (2dl) víz,22dkg vaj vagy ráma sütőmargarin,4 evőkanál keserű kakaópor,2 bögre (4dl)finomliszt(kb.25 dkg),1evőkanál szódabikarbóna,fél bögre (1 dl)natúr joghurt,2tojás,1 csomag vaníliás cukor.

Tepsi kikenéséhez:2-3 dkg vaj vagy ráma sütőmargarin.

A tetejére:12 dkg vaj vagy ráma sütőmargarin,4 evőkanál keserű kakaópor,6 evőkanál natúr joghurt,1 bögre (2dl)porcukor,1 csomag vaníliás cukor,1 bögre(2 dl)durvára vágott dió.

A vízben felforralom a vajat és a kakaót,majd a tűzről lehúzom.A lisztet a cukorral és szódabikarbónával összeforgatom az előzőekhez keverem.Ezután kerül kerül bele a joghurt a tojás és a vaníliás cukor.
Kivajazott tepsibe simítom és előmelegített sütőben közepesnél nagyobb lánggal 20 percig sütöm.
A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítem.Amikor a cukor felolvadt benne, akkor keverem bele a diót.Ezt a masszát egyenletesen a kisült tészta tetejére kenem s csak, akkor szeletelem fel a süteményt amikor ez a bevonat megszilárdul rajta.

2010. március 24., szerda

Amerikai krémes


Ezt a szuper receptet Gizikénél találtam!Köszönöm.
Hozzávalók:7 tojás sárgája,20 dkg cukor ,20 dkg liszt ,1 cs sütőpor ,2 evő kanál kakaó ,13 evő kanál víz.
A tojás sárgáját kikeverni a cukorral, a vízzel, majd hozzá keverni a sütőporos lisztet és a kakaót.
Közepes lángon kb. 20 percig sütni.
Krém:7 tojás fehérje ,8 evő kanál cukor ,2 cs vaníliás puding por ,6 dl víz.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verni. A puding port a vízzel simára keverni és felfőzni. Még forrón összekeverni a habbal és a tészta tetejére kenni, és még 20 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben tovább sütni. Majd hagyni teljesen kihűlni.
Díszítés:4 dl tejszín(Hulala),reszelt csokoládé.
A tejszínt kemény habbá verni, és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenni. Reszelt csokoládéval jól megszórni.

2010. március 19., péntek

Sós Tördelős


Hozzávalók:40dkg liszt,25dkg ráma,3 nagy csipet só(min :2 mokkáskanálnyi), 6-7 dkg reszelt sajt,1-1,5dl hideg tej.
A lisztbe elmorzsolom a rámát beleteszem a reszelt sajtot és a hideg tejjel összegyúrom.4 részre osztom a tésztát és minden cipócskát kinyújtom gáz tepsi nagyságúra A tetejét megkenem tojással és megszórom magokkal ízlés szerint(tökmag,szotyi,szezám mag )esetleg sajttal ,és sütöm.Megsüt vagy derelye vágóval darabolom vagy csak töröm.

Kókusz szelet


Hozzávalók:7 tojás fehérje,30dkg porcukor,30dkg kókusz reszelék,3evő kanál liszt,
A tojás fehérjékből és a cukorból kemény habot verünk.belekeverjük a kókuszt és a lisztet.jól kivajazott lisztezett tepsibe sütjük.

2010. március 13., szombat

Gombapaprikás kuszkusszal



Hozzávalók:1 kg gomba,1 db sima paprika,1 db paradicsom,1 teáskanál fűszerpaprika,2 fej hagyma,2 dl tejföl,25 dkg kuszkusz.

Kevés olajon megpirítom a hagymát, hozzáteszem a kockákra vágott paprikákat. Miután megpirult, lehúzom a tűzről, hozzáteszem az egy púpos teáskanál paprikát, elkeverem, majd beleteszem a gombát és lefedem. Kb. 10 perc múlva megkeverem mert akkor már enged a gomba levet és beleteszem az összes tejfölt. Lefedem és lassú tűzöm puhára párolom a gombát . Kb 10 perc főzés után beleteszem a kockára vágott paradicsomot is. Közben megkóstolom és fűszerezem, ha kell sóval.

Kuszkusz készítése:A 25 dkg kuszkuszra öntök 3 dl forró vizet. 5 percen belül felszívja, és egy diónyi vajjal összekeverem, hogy finom legyen. Nagyon finom ezt is most csináltam először de nagyon tuti.

Bazsalikomos hajdinalepény


Hozzávalók:30dkg egész hajdina,30dkg liszt,2dl tej,2tojás,1dl olaj,só,bors,bazsalikom ízlés szerint.
Elkészítése:
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kanállal kis lepényeket formázunk belőle és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, Fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.Mi tejföllel ettük első osztályú volt.

Savanyú - tojás


Hozzávalók:olaj,4 tojás,liszt,1 fej vöröshagyma lereszelve, cukor ízlés szerint,2 babérlevél,ecet ízlés szerint,só,kis pohár tejföl,2kanál mustár.

Az olajból, a lisztből és a reszelt hagymából világos rántást készítünk, felöntjük kb. 5 dl vízzel. Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, cukorral, kevés ecettel, mustárral. Belekeverjük a kis pohár tejfölt és összeforraljuk vele. Óvatosan beleütjük a tojásokat, és keményre főzzük őket a mártásban, de innentől már keverni nem szabad. Galuska vagy főtt szarvacska tészta illik hozzá.

Csokis-Őszibarackos kevert


Hozzávalók: 24 szelethez: a tésztához: 18 dkg sütőmargarin vagy vaj, 4 tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor.
Tetejére: 30 dkg konzerv őszibarack, 15 dkg tejcsokoládé, 2 csomag vaníliás cukor
A tepsi kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin vagy vaj, kb. 2 csapott evőkanálnyi finomliszt.
A puha (szoba hőmérsékletű) margarint először magában keverjük habosra, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A cukrot beleszórjuk, majd habverővel intenzíven keverjük, míg kifehéredik és a cukor is elolvad benne. Ez 4-5 perc.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, az előzőekhez adjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk vigyázva, nehogy összetörjük.
Egy kb. 25x30 centis tűzálló tálat margarinnal kikenünk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. A konzerv barackot jól lecsöpögtetjük, 1 centis kockákra vágjuk, a tésztára rakjuk, és egy kicsit bele is nyomkodjuk. A csokoládét durvára vágjuk, szintén a tésztára szórjuk.
A vaníliás cukorral behintjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 C-fok, lég keveréses sütőben 170 C-fok) 15 percig, majd a sütés erősségét kb. 10 C-fokkal csökkentve további 25-30 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül kb. 5x5 centis kockákra vágva, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Tipp: sárgabarack helyett másféle konzerv gyümölccsel is készíthetjük, meggyel,sárgabarackkal, ananásszal, stb.

2010. március 12., péntek

Díj !!


Hát először is köszönöm szépen a díjat 2 blog társamnak
Viki barátnőmnek (tökmaginak)!
&
Anyucinak !

Én nem is tudom ,hogy megérdemlem -e mert nem vagyok mostanában aktív . :(
Mindig találtam kifogást ,hogy miért nem érek rá írni.
De ígérem próbálok oda figyelni és többet írni sokak örömére mert már sokan rágták a fülcsim.
Én is szeretném tovább adni a Díjat!
Vissza: Viki barátnémnak
Anyucinak
&
Gasztroboszinak (Nórinak)
Gizikének
Ők nagyon aktívak mindig betérek hozzájuk én is.

Köszönöm szépen!

Keksztekercs



Hozzávalók:50dkg háztartási keksz,21dkg cukor,3dkg kakaó por,1 vaníliás cukor, tej tetszés szerint(kb: 1 dl).
Krém:10dkg ráma,15dkg porcukor,1vaníliás cukor,10 dkg kókusz reszelék.
A kekszet ledaráljuk majd a porcukorral a vaníliás cukorral ,a kakaóval és annyi tejjel amennyit felvesz összegyúrjuk és cukrozott sütő papíron kinyújtjuk.
A krémet rámával a vaníliás cukorral és por cukorral jó habosra keverjük és hozzáadjuk a kókusz reszeléket.A krémet a kinyújtott lapra kenjük majd az egészet felcsavarjuk.Hűtőbe tesszük 1 óra utána szeletekre vágjuk.Apa ötlete volt ez a forma!

Piskótatekercs


Hozzávalók:4 tojás sárgáját,, 4 dkg cukorral, 4 kanál vízzel ki kell keverni.

4 tojás fehérje, 4 dkg cukorral felverni.

10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőporral keverni és ezeket lazán összekeverni.

Sütő lemezen, sütő papíron sütni. Ha kisült akkor a tészta tetejét bekenjük lekvárral és melegen feltekerjük.

2010. január 12., kedd

Gesztenyés kocka


Hozzávalók:Egy csomag gesztenyemassza,12.5 dkg darált keksz,8 dkg ráma,8 dkg porcukor,1 vaníliás cukor,egy kis rum és ha kell tej.Ezt összegyúrjuk és egy tepsibe simítjuk(nyomkodjuk).
Krém: 3 cs vaníliás pudingot 9 dl tejben sűrűre főzünk kihűtjük.Közben 20 dkg porcukrot és egy rámát kikeverünk és a kihűlt pudinghoz adjuk.
Majd 1 dl tejbe rakunk egy kis kávét meg rumot,majd ebbe forgatjuk a baba piskótát.
De előbb a fele pudingos krémet a gesztenyés rétegre kenjük kirakosgatjuk piskótával rá a többi krém.Ha kész megszórjuk csoki reszelékkel.