2009. július 27., hétfő
Dinnye süti
Hozzávalók Piros részhez: 12,5 dkg margarin, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 1 piros étel festék, kevés rum.A magokhoz kevés torta bevonó, kevés tej, összegyúrni.
Zöld részhez: 12,5 dkg margarin, 30 dkg darált keksz, 1 zöld étel színezék, 10 dkg porcukor, kevés tej,6-5 dkg kókusz reszelék.összegyúrni egészet.
Elkészítés:
A piros masszából készítünk 9 db. Egyforma golyót, és a zöld masszát is elosztjuk 9 felé, és ezzel beburkoljuk a piros golyókat. 1 éjszakára hűtőbe tesszük utána szeleteljük .Elsőre beleszeretem a Viki barátnőmnél láttam nagyon tetszik és nagyon fini!!
2009. július 17., péntek
Töltött-Paprika
Hozzávalók:4 db szép nagy paprika,60 dkg darált hús,12 dkg rizs,6 dkg vöröshagyma,2 tojás
só, bors.
A paradicsom mártáshoz:3 kanál liszt,1 fej vöröshagyma,12 dl paradicsomé,10 dkg cukor, só
Mártás:Világos rántást készítünk (liszt olajban barnára pirítva), amit feleresztünk a paradicsom lével.Megízesítjük sóval és cukorral, majd beletesszük a nagy fej hagymát. Hagyjuk felforrni, majd leszűrjük.
Húsgombócok:A csutkájánál elvágott paprikákat megtisztítjuk a magoktól és az erektől, és a következő töltelékkel töltjük meg:
olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd elkeverjük benne a darált húst. Sóval, borssal fűszerezzük.Közben forró vízben félig lefőzzük rizst, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsurgatjuk, és a hússal összekeverjük.
Hozzáadjuk a nyers tojásokat, megízesítjük a keveréket, majd megtöltjük vele az üres paprikákat.
A megtöltött paprikákat belerakjuk a forrásban levő paradicsom mártásba, és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük benne.
2009. július 8., szerda
Mákos nudli
Hozzávalók:1 kg burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, só, margarin, 20 dkg mák, kb.15 dkg cukor, reszelt citrom héj
A burgonyát héjában megfőzzük, áttörjük, ha kihűlt összedolgozzuk a liszttel, tojással,sóval. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, vékony csíkokat vágunk belőle,amiket felszeletelünk kisebb darabokra, kezünkkel kicsit gömbölyítjük, nudli alakúra formázzuk. Közben vizet odateszünk forralni, ha felforrt beletesszük a nudlikat, addig főzzük, még mind feljön a víz tetejére,leszűrjük. Egy edényben felolvasztunk egy kis darabka margarint,átforgatjuk benne a nudlikat, közben megszórjuk a por cukorral, reszelt citrom héjjal elkevert mákkal.
2009. július 3., péntek
Krumplis pogácsa
2009. július 2., csütörtök
Somogyi Betyárok tojásos étele
Hozzávalók:30 dkg bacon ,2 pár füstölt virsli,4 db paradicsom,5 db paprika,4 db krumpli,1 fej vöröshagyma ,8 keményre megfőtt tojás, só,bors.
Elkészítés :A kockára vágott bacon zsírján aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát.Kockára vágott paradicsomot,paprikát krumplit, azonnal rádobjuk, nehogy a hagyma megégjen.Sózom,borsozom.A saját levében hagyom hogy följön.Ha meg főtt akkor hozzá adom a felkockázott virslit és tojást 5 percig még fűzöm és kész.
Meggyes lepény
Hozzávalók:20 dkg liszt, 20 dkg vaj/margarin, 4 tojás, 15 dkg cukor, 80 dkg kimagozott meggy és hozzá 10 dkg porcukor.
A vajat habosra keverjük a 15 dkg cukor felével és egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. A tojás fehérjét felverjük habnak a cukor másik felével, s ha fényes, hozzáadjuk óvatosan a tojás sárgákhoz. Végül lazán elkeverjük a hozzászitált liszttel. Papírral kibélelt tepsibe öntjük. A meggyet kimagozzuk, ráhintünk 10 dkg por cukrot, a levét gyengén kinyomkodjuk és a tésztára szórjuk. Mérsékelt tűznél pirosra sütjük. Amikor elkészült néhány percig szikkadni hagyjuk a tepsiben. Kockákra szeleteljük, cukorral meghintjük. Melegen, vagy hidegen egyformán jó.
2009. július 1., szerda
Tiramisu
Hozzávalók:4 nagyon friss tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 3 ek.k.cukor, 1 evő kanál martini vagy konyak,50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krém sajt), kb.40 db baba piskóta,
a piskóta áztatásához:1 dl feketekávé,2dl kakaó de cukor nélkül. 7-8 evő kanál kristály cukor.
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaó por.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krém sajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A baba piskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a kakaóval összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaó port szitálunk rá.
Hűtő szekrényben kb.fél órát állni hagyjuk.